Icecol Route, the 6100 m pass from the Arun River/Makalu to the Everest Region


Baruntze (7300 m; left), Little Baruntze (6700 m; far middle) and West Col Pass (6100 m; right). Foto beschikbaar gesteld door Gert Esselink.

Makalu bij zonsondergang

Op de Shipton La pas (4127 m), een van de hoge passen op weg naar Makalu Base Camp.

Makalu (8475 m)

Beschrijving Steve Razzetti, Trekking and Climbing in Nepal. Trek 24, Three Cols, p.157 and p.158

Icecol Route

Overzichtskaart van Tumlingtar naar Lukla.

Detail kaart Ice Col route en Baruntze.

 

Een van de hoogste "trektochten" in Nepal met overschrijding van East Col en West Col van ruim 6100 meter, alsmede de mogelijke beklimming van Little Baruntse ca 6700 meter en Island Peak van ca 6190 m.

Wij kennen het gebied van onze Baruntse-expeditie in 1997 en waren getroffen door de fraaie uitzichten op Makalu en Everest, alsmede op de diverse andere hoge bergen om ons heen.

Een zware tocht voor mensen met veel bergervaring en een zeer goede conditie.

 

Tot Hillary Basecamp (Makalu Basecamp) volgen wij de standaard route:

 

De weg naar het Makalu Basecamp voert ons door het Makalu Barun Nationaal Park in het oosten van Nepal. De Makalu is in rangorde de 5e hoogste berg op aarde en de hoogte is 8.463 meter.

Het te overwinnen hoogteverschil is enorm; de Arun Vallei ligt op ca 400 meter hoogte en het hoogste punt Hillary Base Camp op ca 4.900 meter!

Het Makalu- Barun Nationaal Park meet een oppervlakte van 2.300 vierkante kilometer

 

Dit Nationale Park is enorm belangrijk en samen met het Sagarmatha Nationaal Park ten westen en het 35.000 km2 grote Quomolangma Nature Reserve in Tibet in het noorden vormt het een waardevol Ecosysteem dat in 1992 werd ingedeeld als 8e Nationaal Park van Nepal. Prachtige Alpen weiden en dichte bossen wisselen elkaar af.

 

Door de enorme hoogteverschillen zijn er ook  zeer grote verschillen in klimaat. In de Arun Vallei is het sub-tropisch en in het Base Camp heerst een poolklimaat. In het trekking-seizoen zijn er minimum temperaturen van 15-25 graden in de nacht en overdag komt de temperatuur alleen door inwerking van de zon boven nul.

 

De Arun Vallei bestaat uit cultuurland met rijstvelden, bananen en vooral de "Suntalla's" (mandarijnen) zijn in het najaar bij onze tochtgenoten zeer in trek.

 

De regenwouden na Tashi Gaon herbergen een unieke flora van Rhodondendrons, Orchideeën en vele (geneeskrachtige) kruiden.  Panda's en herten houden zich in de dichte bossen verscholen. Apen (langur) zie je wel regelmatig.

 

Er ligt nog steeds een plan om in het dal van de Arun een stuwdam aan te leggen en het ontstane meer zal elektriciteit moeten leveren aan een groot deel van Nepal. Als je in dit prachtige gebied bent geweest, dan kijk je met argusogen naar deze plannen en hoop je maar dat deze niet door zullen gaan.

 

De beste tijd voor een start van de trektocht aan het Base Camp is oktober  en begin tot half april. December is vrij koud en de kans op sneeuw op de passen wordt na half november zeer groot.

 

Invliegen naar Tumlingtar is de beste optie, wel iets duurder, maar de busrit van 24 uur en meer naar Hile is echt rampzalig. Wij hebben dit eens gedaan, maar nooit weer! De bus met personeel gaat al een aantal dagen eerder op weg en zal u in Tumlingtar opwachten. Vliegen in Nepal is sterk afhankelijk van het weer en andere onvoorziene omstandigheden. Reservedagen hiervoor zijn nodig

 

De trektocht:

 

Dag 01 - Vlucht Kathmandu (1.350 m) - Tumlingtar (380m)

De Sherpa's en dragers zijn per bus of truck in ruim 1½ dag naar Hille gereisd en in ca 3 dagen naar Tumlingtar gelopen, de tenten opgezet en zijn in afwachting van jullie komst per vliegtuig uit Kathmandu. Het verdient aanbeveling voor deze tocht om wat reservedagen in Kathmandu in te plannen.

Dag 02.  Arunthan (ca 1.340m.)

De komende dagen volgen wij een heuvelrug met fraaie vergezichten op het Makalugebied.

Lans een breed pad en kleurrijke rood-witte huizen, Pipal bomen brengen schaduw op diverse rustplaatsen, waar "Chautara's" (stenen muurtjes als afzetplaats voor de lasten) zijn gebouwd.

Vooral in het najaar is het goed Suntalla's (mandarijnen) eten onder zo'n Pipal-boom. Na ca 3 uur lopen bereiken wij de districtshoofdplaats Khandabari (600 m.). Hier is een grote bazar (winkels) en bij de ingang van de plaats is de checkpost. Hier worden de permits gecontroleerd.

Gebedsmuren "mani-walls" sieren de plaats op enkele plaatsen.

Wij vervolgen de Bhanyjang en bij goed weer zie je in de verte de Makalu-groep.

Bij onze kampplaats is een theehuis en een paar huizen en een shop. totaal aantal uren lopen deze dag 5-6.

 

Dag 03. ChiChira (1.915 m.)

Langzamerhand wordt de vegetatie wat ruiger en lopen wij in sub-tropisch bos. Veel stijgen en dalen en "vals plat" tot het Gurung-dorp Chichira. Totaal ca 5 uren lopen.

Gurungs kennen een gebedsgenezer of ook wel Dhami Jankri genaamd, die tevens Lama is.

 

Dag 04. Num (1.560 m.)

Via Kuwapani lopen wij in ca 4 uren door een afwisselend landschap met  sub-tropische wouden, mani-muren en riviertjes naar Munche. Nu is het nog ca 1½ uur dalen naar een prachtige grote kampplaats bij Num. Het uitzicht van deze plaats is magnifiek; voor je de hoge Makalu en omringende bergen en diep onder ons de Arun. Deze dag 5 uren lopen.

 

Dag 05. Navagaon (1.800 m.)

Bij goed weer is het de moeite waard om extra vroeg op te staan; het uitzicht is overweldigend.

Eerst afdalen naar de Arun (740 m.) in ca 2 uur. De klim naar Navagaon is vrij pittig.

Kamp wordt waarschijnlijk iets buiten het dorp gemaakt of bij de school.

Totaal 6 uren lopen.

 

Dag 06. Tashi Gaon  (2.180 m.)

Tashi Gaon is de laatste nederzetting voor wij de jungle in gaan en de hoge passen beklimmen.

Afhankelijk van omstandigheden wisselen wij hier dragers, die beter bestand zijn tegen het hooggebergte. Ook nemen wij op de tocht wel een vaste staf dragers mee uit Kathmandu.

Dragers zijn hier schaars en duur en een Sherpa-gids gaat vaak een week vooruit om alles te regelen. Hier worden aan de resterende dragers de meegenomen kleding verstrekt, welke zij voor een groot deel mogen houden.

 

Dag 07. Kauma   (3.610 m.)

De jungle is snel bereikt langs bossen rotsen en rivierjes  komen wij in de Bamboebossen nog hoger de Rhodondendronwouden tot het landschap iets opener wordt met zicht op de bergen op een brede graad. Op deze hoogte wordt het al flink koud in de nacht en de dragers slapen voor het eerst in de eettent. Dit betekent voor ons wat vroeger de eigen tent in. Totaal ca 5-6 uren lopen.

 

Dag 08. Mumbuk (3.580 m.)

Een zware en bij mooi weer fraaie dag. Wij moeten de Shipton- of Barun La oversteken om in het stroomgebied van de Barun te komen. Eigenlijk zijn het 3 passen met tussenliggende meren:

De Keke La Shipton La (4.127 m.) en de Tutu La (4.075 m.). Van de passen zie je rondom hoge bergen van de Kanchenjunga  in het verre oosten tot de Makalu en de Chamlang (7.320 m.) en diverse 6.000ders zoals de Peak 6 en de Peak 7.

Na de Tutu La afdalen, soms door sneeuw, langs een dominante waterval naar ons kamp tussen Rhodondendrons en Hemlock-dennen.

Dag 09. Nehe Kharka (3.800 m.)

Het pad voert ons steil naar beneden langs een stroompje. Over rotsblokken en landslides bereiken wij eindelijk de Barun Khola en volgen die enige tijd tot onze kampplaats met indrukwekkende ijswanden en hemlockdennen boven ons. Er staat een Yakhut . Let op de "bruggen" in dit gebied zijn vooral in de ochtend spekglad! Soms is het beter om bij laag water door de rivier te gaan. 6 uren lopen.

 

Dag 10/11.  Tadosa (4.200 m).

Langzaam stijgen we boven de boomgrens en over diverse fraaie "Alpenweiden" bereiken wij onze kampplaats. Hier houden wij eventueel een acclimatiseringsdag en je ziet de hoge bergen van nabij.

Totaal ca 5 uren lopen in langzaam tempo.

 

Dag 12. Makalu Basecamp (4.800 m.)  (of Hilary Basecamp 4.900 m.)

Het duurt lang voor wij de Makalu eindelijk zien, maar voorbij Sherson op 4.700 meter is het zover.

Om de hoek van het dal zien wij de hoofdtop, die steeds meer "groeit" naarmate wij hoger komen.

Het pad is comfortabel maar de hoogte is voelbaar. Overal hoge bergen om je heen en dan die fantastische Makalu , waarvan de top zo'n 3.800 meter boven ons staat te pronken.

In oktober bloeit hier nog Edelweiss en Gentiaan, de laatste is  duidelijk anders dan die in de Alpen.

De Himalaya Gentiaan is blauw-wit gekleurd. Het Makalu Basecamp is bereikt en als je iets verder doorloopt kom je op een Morene-rug met uitzicht op o.a. Everest.

 

Dag 13. Hillary Basecamp (4.900 m).

Beklim bij goede conditie de ca 5.500 meter hoge Morene heuvel tegenover het Base Camp en je hebt een pracht uitzicht op Baruntse (7.220 m.), Chamlang en Everest (8.848 m.), alsmede diverse 6.000ders.

 

Dag 14. Eastcol-basecamp (5500 m)

Het kamp ligt in de sneeuw en de hoogte kan varieren, naar omstandigheden. De Sherpa's leggen waar nodig vaste touwen aan om de volgende dag de East-Col te kunnen beklimmen.

 

Dag 15. Overschrijding East-Col en kamp nabij West Col (6100 m)

Zeer vroeg wordt de beklimming van East Col aangegaan en de tocht over de arctische gletschers tussen East Col en West Col is uniek en duurt uren. Dit is teven uitgangspunt voor de beklimming van de 6700 meter hoge Little  Baruntse. Deelnemers, die niet top-fit zijn dalen af naar Panch Pokhari

 

Dag 16. High Camp Little Baruntse (6.400 m) en vaste touwen aanleggen, indien nodig.

Of een extra hoogtekamp nodig is hangt af van diverse factoren, zoals de toestand van de sneeuw als van de konditie van de deelnemers.

 

Dag 17. Beklimming van Little Baruntse (6700 m) en kamp op Panch Pokhari (5200 m)

Deelnemers, die zich daartoe in staat voelen proberen de Little Baruntse te beklimmen, de anderen dalen af via de aangebrachte vaste touwen via West Col naar Panch Pokhari.

 

Dag 18/19. Reservedagen

 

Alternatieven:

·    1 of  2 extra dagen rond dag 13/14 voor overschrijding East and West Col.

·     Overschrijding East en West Col op dag 15. Rustdag dag 16. Van Panch Pokhari terug naar West Col Camp op dag 17, High Camp dag 18 en beklimming Kleine Baruntze dag 19.

·     Mediteren aan de meren van Panch Pokhari (= five lakes)

 

Dag 20. Extra rustdag/reservedag

Afscheidsdag Baruntze klimmers.

 

Via Mera Peak naar Lukla

 


Mera Gletsjer op de Mera La pas (5400 m), Mera Peak (6476 m) in de verte, richting het zuiden. Foto gemaakt door Mart Vogten.

Foto's gemaakt door Rokus Graafland:

Top van Mera Peak (6476 m), nog 100 m.

Rocky Ridge 5800 m, camp op de gletsjer.

Tangnag (4300 m) and Sabai Tsho Meer met doorgebroken moraine dam. Meer water niveau 50 m lager.

Detail kaart Mera Peak.

 

Dag 21.  Kamp voor Mera La op (4500 m)

4-6 uur.

 

Dag 22.  Mera La Camp (5300 m)

3-4 uur.

 

Dag 23. Rocky Ridge Camp (5800 m)

3-4 uur rustig omhoog. 19.00 uur naar bed. Warme plek overdag, adelaars nest.

 

Dag 24. Summit Mera Peak (6476 m) en terug naar Khare (4900 m)

’s Ochtend om 3 uur ontbijt, vertrek 4 uur. Summit rond 8 uur. Terug naar Khare 3.5-4 uur.

 

Dag 25. Tangnag (4300)

Licht dag, 3 uur. ’s Middags bezoek aan doorgebroken gletsjermeer.

 

Dag 26. Thuli Kharka (4300 m)

Ongeveer 6-8 uur. Lange dag

 

Dag 27. Lukla (2700 m)

Ongeveer 6-8 uur. Lange dag

 

Dag 28. Reserve dag

 

Dag 29. Reserve dag

 

Dag 30. Vlucht Lukla naar Kathmandu

Vertrek tussen 6.00 en 12.00 uur.

 

Via Amphu Labtsa en Namche Bazar naar Lukla

 

Snelle route, geen beklimming Island Peak. Gaat uit van 17 dagen tot Panch Pokhari. Route via Mera La zonder beklimming Mera Peak is gelijk aantal dagen.

 

Dag 18. Via Amphu Labtsa naar Chukung of Island Peak Base Camp

Een en ander afhankelijk van omstandigheden.

 

Dag 19. Via Chukung naar Dingboche 4300 meter

Weer in de bewoonde wereld! Gompa's en Maniwalls wisselen elkaar af en ook wordt het wat op de route naar Everest.

 

Dag 20. Thyangboche 3.850 meter

Via Pangboche door het dal van de Dudh Kosi  naar het fraaie en opnieuw opgebouwde beroemde klooster naar Thyangboche.

 

Dag 21. Tussen Namche Bazar en Lukla

Over de drukke karavaanroute is het weer wennen aan de mensen.

 

Dag 22. Lukla 2.850 meter

Eerst omlaag naar Phakding op 2500 meter en daarna de laatste klim!

 

Dag 23. Reservedag

 

Dag 24. Vlucht Lukla naar Kathmandu

Vertrek tussen 6.00 en 12.00 uur.

 

Via Amphu Labtsa, Island Peak en Namche Bazar naar Lukla



Island Peak (6200 m), foto genomen vanaf de top van de Ama Dablam (6900 m) door Karma Sherpa.

Dag 18. Rustdag en aanbrengen vaste Touwen Amphu Labtsa

Of zelfde dag nog beklimmen amphu Labtsa en naar Island Peak BC, aldaar dan extra rust.

Een en ander afhankelijk van omstandigheden.

 

Dag 19.  Iceland Peak Basecamp 5100 meter via Amphu Labtsa

Prachtig uitzicht op Island Peak, Lhotse en Ama Dablam van de pas.

 

Dag 20.  Rustdag Iceland Peak Basecamp

 

Dag 21. Iceland Peak High Camp 5.700 meter

Vaste touwen aanleggen door sherpa's, indien nodig

 

Dag 22. Iceland Peak 6.190 meter en afdalen naar Iceland Peak BC 5100 meter

 

Dag 23. Via Chukung naar Dingboche 4300 meter

Weer in de bewoonde wereld! Gompa's en Maniwalls wisselen elkaar af en ook wordt het wat op de route naar Everest.

 

Dag 24. Thyangboche 3.850 meter

Via Pangboche door het dal van de Dudh Kosi  naar het fraaie en opnieuw opgebouwde beroemde klooster naar Thyangboche.

 

Dag 25. Namche Bazar 3.450 meter

Over de drukke karavaanroute is het weer wennen aan de mensen.

 

Dag 26. Lukla 2.850 meter

Eerst omlaag naar Phakding op 2500 meter en daarna de laatste klim!

 

Dag 27. Reservedag

 

Dag 28. Vlucht Lukla naar Kathmandu

Vertrek tussen 6.00 en 12.00 uur.