Numbur trek in East Nepal.


Numbur Peak, vanuit Goli Gompa.

Tochtbeschrijving

Tenttrektocht van 21 dagen in ruig hooggebergte met diverse pasovergangen tot 4900 meter.
Zwaarte van de tocht 3˝
Hoogste kamp op 4400 meter
Aantal deelnemers 7-12

Na een paar dagen wennen in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, gaan we met de bus naar Jiri, het beginpunt van de trekking. Bij Jiri denken de meesten aan het begin van de klassieke Everest trail, echter is Jiri vaak start en eindpunt van diverse treks. Deze lange trektocht ten zuiden van de Rolwaling wordt ook wel de Numbur trek genoemd, dit omdat gedurende de hele trek de Numbur ons blijft begeleiden.

De tocht is zeer afwisselend en stelt bovengemiddelde conditionele eisen en vaardigheden van de deelnemers. Er zijn zowel korte als zeer lange dagen, dit is sterk afhankelijk van terreingesteldheid, de aanwezigheid van water op de kampplaatsen. Gelukkig zijn er de nodige afstekers mogelijk zodat het uiteindelijk geen race tegen de klok wordt om weer op tijd terug te zijn in Kathmandu voor het halen van de vlucht naar Europa.

Vanuit Jiri volgen we eerst een deel van de Everest trail. Na Bhandar verlaten we deze en volgen we twee dagen een kam naar een van de mooiste uitzichtpunten van de Solo Khumbu, Pike. Vanaf dit 4000 meter hoge topje zie je bij goed weer zeker de Everest liggen, maar mogelijk ook de Annapurna en Makalu. Hierna dalen we af en pikken nog een dag een stukje van de Everest trail op tot Junbesi.

Na Junbesi verlaten we definitief gebaande wegen en gaan we richting Numbur over een aantal passen en langs diverse meertjes in de richting van onze hoogste pas, de Gyajo La op 4900 meter. Deze pas is vooral in de afdaling erg lastig, veel los puin, grote blokken en soms zelfs niet mogelijk. Na deze afdaling komen we via Thare Og bij Panch Pokhri een Hindoeistisch bedevaartsoord, echter zonder voorzieningen, we blijven verstoten van ander gezelschap dan alleen onze sherpas en dragers.

Vanaf Panch Pokhri maken we een doorsteek naar Yale en volgen vanaf daar een lange graad naar Jiri. Mocht er door weers- of terreingesteldheid moeten worden afgeweken, is dit mogelijk om vanaf Jatra Pokhri via de jungle af te dalen naar Garjang en vervolgens weer te klimmen naar de graad van de Chordung Danda. Op deze graad is het uitzicht overweldigend, toppen zoals Gaurishankar (7145 m.) en Menlungtse (7181 m.) liggen binnen handbereik.

De zonsopgang vanaf de Chordung Danda met de eerste zonnestralen op de dubbeltop van de Gaurishankar is er een om nooit te vergeten en in te lijsten.

Deze trektocht kan voor wat betreft de planning anders verlopen en sterk afhangen van de conditie van de deelnemers, weersgesteldheid, geschikte plaatsen voor de tenten en de aanwezigheid van water. Daarnaast zullen we ook rekening moeten houden met de dragers, zij moeten ook moeilijke passages over en daarbij moeten wij als groep ook eens een handje helpen.

De eindbeslissing zal, mogelijk in afstemming met de groep, door de Sirdar genomen worden. Tenslotte heeft hij de eindverantwoording over het verloop van de tocht.

Dagindeling:
Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam

Dag 2: Aankomst in Kathmandu en transfer naar het Moonlight Hotel in Paknajol. Welkoms drankje van de trekkingorganisatie. Afhankelijk van de aankomsttijd, zal er ‘s avonds een welkomsdiner (inbegrepen) zijn anders op de avond van dag 3. Tevens maken we kennis met onze Sirdar en Sherpas.

Dag 3: Bezoek aan de vele bezienswaardigheden van Kathmandu, zoals Swayambhunath of Pashupatinath.

Dag 4: Om alvast wat te wennen aan de hoogte gaan we via Swayambhunath naar Nagarjun Forest reserve, we pikken hier onze eerste steile klim naar Jamacho, een pelgrims plaats. Met helder weer kijk je hier richting Anna Purna en de hogere toppen van de Langtang. Via Balaju lopen we terug naar het hotel, misschien wel de laatste douche voor de komende weken….

Dag 5: Vertrek per bus naar Jiri, een tocht die bijna de hele dag zal duren. Mogelijk worden onze dragers onderweg opgepikt in de omgeving van Charikot. In Jiri (1900 m.) wordt het tentenkamp opgeslagen en kunnen we onze benen weer strekken na een lange dag van zitten en hobbelen.

Dag 6: Vanuit Jiri gaat het eerst omhoog tot Mali (2300 m.) en dalen we weer af naar Shyvalaya (1800 m.). Mogelijk lopen we nog een stuk door naar Sangba Danda. ( 6 uur)

Dag 7: Na een goed ontbijt gaat het gestaag omhoog tot Deorali op 2700 mtr. Mogelijk is dit de lunchplaats en dalen we daarna weer af naar Bhandar waar kamp wordt gemaakt aan het einde van het dorp. (6 uur)

Dag 8: We dalen nog een stuk af naar de Likhu Khola (1550 m.) en steken hier een houten hangbrug over. Er volgt nu een lange klim waar geen eind aan lijkt te komen. Onderweg wordt er nog ergens gegeten in de omgeving van Namkili. Als alles meezit bereiken we laat in de middag Goli Gompa (3000 m.), anders zetten we onze tenten op bij de laatste lodge net voor het bos. (7-8 uur)

Dag 9: Vandaag is het een mooie wandeling over een kam. We kunnen in Goli Gompa eerst nog even het klooster bezoeken. Vanuit Goli hebben we al een prachtig uitzicht over de toppen van Rolwaling. We lopen door een rhododendronbos naar Ngomur, waar we lunch hebben. We vervolgen onze weg in een rustig tempo door een oerbos naar onze kampplaats bij Pike Bhanjyang op 3600 meter. De hoogte zal voor velen al duidelijk merkbaar zijn. Het uitzicht vanaf de pas bij Pike is al erg spectaculair. (6-7 uur)

Dag 10: Rustdag en tijd om alvast te wennen aan de hoogte. Vanaf Pike hebben we bij goed weer een bijzonder uitzicht. Dit is een van de mooiste uitzichtsbergen van de Solu Khumbu. Met heel helder zicht zie je hier maar liefst 8 van de hoogste toppen van de wereld. Telelens erop en schieten maar!

Dag 11: Vanuit Pike Bhanjyang steken we een kleine pas over en dalen vervolgens licht in de richting van een volgende graad. Deze klimt weer geleidelijk naar het topje Phambuk (3800 m.) Daarna gaat het steil naar beneden door een oerbos naar Tragdobuk waar we de Everest trail weer oppikken en over relatief vlak terrein doorlopen tot Junbesi (2600 m.) Op deze dag krijg je mogelijk een lunchpakket mee voor onderweg of kun je even wat eten in een van de lodges. In Junbesi kun je een bezoek brengen aan een zeer oude Gompa. Dit is voorlopig het laatste dorp en mogelijk ook de laatste plaats waar je jezelf uitgebreid kunt wassen. (5-6 uur)

Dag 12: We verlaten definitief de bewoonde wereld, de komende dagen zijn we geheel aangewezen op ons zelf. Eerst gaat het pad een uurtje licht stijgend naar Mopung, waar een van de grootste kloosters staat van Oost Nepal. Hierna gaat het redelijk steil omhoog en klimmen we zo'n kleine 2 uur tot de lunchplaats, vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de lagere bergkammen. Van hier is het nog 600 meter stijgen tot de Kala la (4150 m.). We maken kamp op een mooie bergweide achter de pas of daar waar water is. (8 uur)

Dag 13: Na het ontbijt dalen we eerst een stukje af langs een meertje om vervolgens weer te stijgen naar een pas op 4350 meter. We dalen weer een stukje af naar een meertje waar we lunchen, daarna klimmen we over een pas van 4450 meter en dalen we af tot ongeveer 4300 meter. We hebben hier de mogelijkheid om vrij steil over grote blokken door te klimmen naar Yalamja Pokhari op 4365 meter en kamp te maken of iets lager door te steken naar een vlakkere plaats. We zullen ter plekke moeten kijken wat de beste optie is. In 1999 hebben we hier een landslide zone met steenslag moeten passeren en voor de dragers vaste touwen aangelegd. De zonsondergang op deze plek is prachtig. (6-7 uur)

Dag 14: Mogelijk gaan we hier wat later weg, de zon komt hier pas laat en kan het wat koud zijn. Een relatief korte dag met mooie vergezichten tot Ngezi (3600 m.) waar een oude kaasfabriek staat. Hierbij lopen we het laatste stuk door een oerbos van rhododendron bomen en komen we uit bij een mooie open weide plaats naast de rivier. Mogelijk maken we hier 's avonds een kampvuur en zorgen de dragers voor het gezang. Deze plaats heet op de Schneiderkaart Nyasung Dingma. (5 uur)

Dag 15: Reservedag anders een welverdiende rustdag. Wassen, luieren of een stuk omhoog naar Kund kharka en de gletsjer hogerop.

Dag 16: Een relatief korte dag in de richting van de Gyajo La. Water kan hier een probleem zijn, dus mogelijk moet er nog een uurtje doorgelopen worden. Vanaf Ngezi door het oerbos, daarna linksaf over morenewallen omhoog wat af en toe lastig kan zijn, naar een kampplaats ingeklemd tussen de morenewal rechts en een bergketen rechts. De zon verdwijnt hier al snel achter de kam en koelt het snel af op een hoogte van 4450 meter. Een kleine verkenning in de richting van de pas is zeker de moeite waard, ook is het mogelijk om een topje van 5000 meter te beklimmen. ( 4 uur)

Dag 17: Met de zon vroeg op de kampplaats kunnen we vroeg op pad. De weg naar de Gyajo La op 4900 meter is relatief eenvoudig en eenmaal daar aangekomen is het uitzicht weer fantastisch. Vele bijna 7000 ers duiken op. De afdaling vanaf de pas is soms erg lastig, veel los puin en grote blokken, dit alles maakt het erg vermoeiend. Voor ons zien we onze kampplaats al liggen, Thare Og, op 4100 meter. Een groot voetbalveld met mooi uitzicht op de Numbur. (5-6 uur)

Dag 18: De zon komt hier rond 7.30 uur op, dus blijven we lekker liggen in de warme slaapzak. Deze dag is relatief kort, dus hoeven we geen haast te maken. We volgen de noordelijke oever langs de rivier en stijgen door een bamboebos tot een mooie kampplaats boven Tserine op 3965 meter. Als alles meezit zijn we hier in 4 uur lopen. In 1999 sneeuwde het hier en vonden wij de volgende morgen sporen van een sneeuwluipaard.

Dag 19: Met een onbewolkte dag hebben we geluk, want hier zit je al vroeg in de zon te ontbijten. Vandaag volgen we een mooi pad wat eerder doet denken aan een soort via ferrate, smal en langs rotswanden en daarom soms lastig voor de dragers met hun bagage. Er volgt nog een pittig stukje "vals plat" naar een pas op 4600 meter voordat we zicht krijgen op een van de meren van Panch Pokhri. Dit is een bedevaartsoord en overal zie je de drietanden van Shiva in en naast het water. We dalen af naar Jhyata Pokhri waar onze kampplaats is een lager gelegen meer op 4165 meter. ( 5-6 uur)

Dag 20: Vanuit Jhyata Pokhri gaat de route geleidelijk naar beneden. Van het ruige terrein van rotsen en puin, gaan we geleidelijk over naar een kaal graslandschap naar de lunch en kampplaats Yale. Vanuit hier kunnen we nog een stuk verkennen in de richting van de Honobu La. (4-5 uur)

Dag 21: Na het ontbijt moet er 400 hoogtemeters gestegen worden naar een zadel op de bergkam. De route loopt over de graad richting Baramji, een top van 4100 meter. Waar het volgende kamp is hangt af van de aanwezigheid van water, mogelijk moeten we een stuk afdalen van de graad. (5 uur)

Dag 22: De bergkam waarover we lopen, is de Chordung Danda. We lopen vrij vlak door ruig landschap wat afgewisseld wordt door bossen. Met uitzichten op de Rolwaling met toppen als de Gaurishankar en Menlungtse , Jugal Himal en uitgestrekte bossen onder ons maken de dag comleet. We maken kamp op Chordung (3700 m.)

Dag 23: De laatste "werkdag". Voor zonsopgang de tent uit om een van de mooiste zonsopgangen vast te leggen. De eerste zonnestralen op de Gaurishankar met zijn dubbeltop zijn het inlijsten waard. Kijk zelf maar! Na het ontbijt volgt er nog een vlotte afdaling naar Jiri. De douche lonkt en anders wel een verfrissend biertje! We maken ons op voor een laatste avond samen met onze dragers en sherpas. Lekker eten, drinken, zingen en dansen tot in de late(re) uurtjes. Op deze avond is het ook gebruikelijk dat ieder van de dragers en sherpas een extra zakcentje krijgt voor zijn harde werk van de afgelopen 20 dagen.

Dag 24: De bus staat 's morgens al vroeg klaar, inladen en wegwezen. Met een beetje geluk zijn we net na de middag in Kathmandu. 's Avonds een afscheidsdiner van de trekkingorganisatie.

Dag 25: Een dag om nog even wat cultuur te snuiven of de laatste roepies te besteden aan lekker eten en drinken.

Dag 26: Tijd om afscheid te nemen van een prachtig land. Transfer naar het vliegveld voor de aanvaarding van de terugreis naar Nederland.

NB: Terugreis kan ook later in overleg, naar beschikbaarheid vluchten.

Photos from Harry Brands (Numbur) and Rob Kolber (Pike)

TITLE (to click on)File nameDate
Uitzicht vanuit Pikepike01s.jpg ?
Top van Pike, 4000 mpike02s.jpg ?
Uitzicht vanaf Pike, 4000 mpike03.jpg ?
Numbur Peak, vanuit Goli Gompa.numbur01.jpg ?
Mopung gebied, voorbij Junbesi, begin Numbur trek.numbur03.jpg ?
Dragers in een sneewveld voor Chuwiphuk.numbur06.jpg ?
Voor Jalamtso, rotsachtig landschap boven de boomgrens.numbur07.jpg ?
Zar Mohe Gletsjer, vergezicht vanuit Gyoja Teng.numbur08.jpg ?
Uitzicht op het hoogste camp, vanuit de Gyoja La Pass.numbur09.jpg ?
Bighera Go, vanaf de Gyoja La Pas.numbur11.jpg ?
Big pheras en Numur Peak, vanuit Tsezine Camp.numbur12.jpg ?
Panch Pokhrinumbur14.jpg ?
Gaurisankarnumbur15.jpg ?