Ganesh Himal

Pasangh, Tharka en Thiren op weg, medisch kamp 2003Up to Keronja, with Larkya La

      Gobche Danda                                                                              Bij Keronja op de weg naar Rhumchet  

 kaart

 

 

De Ganesh Himal is niet ontsloten voor trekking-toerisme en de cultuur van de diverse bevolkingsgroepen is niet aangetast. In de dalen wonen de Hindu's en in de bergen leven Gurungs en Tamangs, aanhangers van het Buddhisme. Vooral de bergvolkeren leven in primitieve omstandigheden, het zijn simpele bergboeren, die diverse akkerbouwgewassen, zoals gierst, tarwe en aardappelen verbouwen.

 

Tot voor kort was er bijna geen gezondheidszorg. Sponsortrek heeft in 1994 diverse medische kampen tussen Laprak en Keronja ingericht en de nieuw gebouwde healthpost te Laprak wordt van medicijnen voorzien.

De healthpost te Keronja is in mei 1995 in gebruik genomen. Het gebouw is 12 x 6 meter groot en 4.65 m hoog.

De bouw duurde 3 maanden en de kosten bedroegen in totaal niet meer dan US $ 4000.--.

Onze organisator in Nepal, Tendy Sherpa, heeft de bouw heel goed begeleid en een woord van dank is hiervoor op zijn plaats. Regelmatig zenden wij artsen en verpleegkundigen als vrijwilliger naar het gebied om de door de overheid aangestelde medische assistenten verder te begeleiden, om de medische posten van medicijnen te voorzien en om in omliggende dorpen medische kampen te organiseren.

 De bevolking is arm maar erg vriendelijk  Tendy tijdens medisch kamp in 1997 wachten op vaccinatie voor de Health Post

De trektocht van Gorkha naar Trisuli biedt spectaculaire uitzichten op de Himal-Chuli (7.893m) en op de Ganesh-Himal met als hoogste punt de Ganesh I (7.406m).

Deze tocht is uitsluitend voor wandelaars met een goede konditie, soms zijn de paden slecht.

 

Routebeschrijving

Dag 1.          Per privébus van Kathmandu in ca 5 uur naar de koningsplaats Gorkha (1.143m). Gorkha is bekend om zijn, vooral in Engelse dienst gelegerde soldaten, zij worden hier "Laure" genoemd.

Na  de lunch beklimmen wij de vele treden naar de oude Durbar (paleis), dat ca 150 meter hoger ligt en mooie uitzichten kan bieden op Himal-Chuli en de Baudha Peak. Na een afdaling tot ca 1000m bereiken wij Pani Ghat, een mooie kampplaats. Totaal 2 uren lopen, 200m stijgen en 330m dalen.

 

Dag 2.          Eerst volgt een afdaling naar de Dorondi Khola (rivier) via diverse dorpjes naar Ulte, na enkele stijgingen verder vrij vlak langs de rivier, zowel de lunch als de kampplaats vóór Agor (700m) is aan de rivier.

De temperaturen zijn hier in het algemeen sub-tropisch warm en er groeien  bananen (keraa) en mandarijnen (suntala). In oktober worden diverse feesten, zoals Dasain en Tihar uitbundig gevierd met veel zang en dans.

Totaal wordt op deze dag 5-6 uren gelopen en de stijging is 200m en wij dalen 500m.

 

Dag 3.          Ook deze dag gaat het tot aan de lunch bij Milim langs de rivier met af en toe wat "vals plat".

Het dal wordt wat smaller en de laatste klim tot Mandere, bij het schooltje, is erg zwaar. Let vooral op de prachtige uitzichten over het rivierdal. Bij het schooltje staat een mooie "Pipal", de heilige boom en familie van de Ficus Benjamini,die ook wel bij ons als kamerplant wordt gehouden. Onder zo'n boom kreeg Buddha zijn "verlichting".

Het kamp zelf is wat hoger op de weg naar Barpak ca 20 min. van Mandere en op 1.300m hoogte.

Het totaal aantal te lopen uren  op deze dag is 6 en de stijging is 600m.

 

Dag 4.          Via het grote Gurung-dorp Barbak en over  een lange bergrug met stenen "trappen" komen wij na een lange klim op de 2.730m hoge Gupche Danda, hier kun je een fantastisch uitzicht hebben op alle bergen, maar vooral op de Ganesh Himal. Onderweg kom je vele Lapraki vrouwen tegen met hun grote manden (Doko's), waarin zij hun "boodschappen" in vervoeren; regelmatig gaan hele groepen naar Gorkha om hun dagelijkse levensbehoeften aan te vullen. Tijdens de afdaling zien wij het grote Gurungdorp Laprak (2.100m) al beneden ons. De huizen staan dicht opeen en door de daken stijgt rook op, schoorstenen kent men hier niet.

Het kamp is meestal nabij de school of bij onze gesponsorde Healthpost, die je kunt bezoeken. Save the Children heeft hier een vestiging en waarschijnlijk zal je kennismaken met een van de medewerkers. "Save" helpt ons met het distribueren van medicijnen aan de Healthpost en heeft diverse ontwikkelingsprojekten, zoals de zorg voor moeder en kind, tuinbouw, een crèche voor kinderen van op het land werkende moeders en een geboortenbeperking- en vaccinatieprogramma.

Meestal wordt hier een feest ter ere van onze komst georganiseerd met veel zang en dans door de bevolking, maar pas op met het drinken van chang (lokale bier). Het water wordt vaak niet gekookt!

Dit is een vrij lange dag; 7 uren lopen, 1400 meter stijgen en 600 meter dalen.

 

Dag 5.          Afdalen naar de rivier en over een gammele brug, nu eerst langs een  prachtige hoogte-weg  boven de rivier en na een half uurtje stijl omhoog naar de 2.300m hoge Singla Bhanyang. Hier heb je een tweede kans op een pracht uitzicht op Ganesh Himal! De afdaling via het aardige dorp Khorlak naar Kholabensi is lang en vrij zwaar. Het is nu nog een half uur naar MaCHha Khola (visrivier) en een prachtige kampplaats aan de rivier wacht op ons. Hier is het kantoor van "Save",  Ganga of een van de andere medewerkers zullen juliie graag alles vertellen over de projekten.

Hier is ons medicijndepôt voor de bevoorrading van de Healthposts te Laprak en Keronja, tevens  de uitvalbasis voor het maken van medische kampen.

MaCHha Khola ligt slechts op 900 meter hoogte en de vegetatie is dan ook sub-tropisch.

Totaal 7-8 uren lopen , 400 meter stijgen en 1.400 meter dalen.


 

Dag 6.          Vroeg op, de brug (van Care Nepal) over en nu stijl omhoog naar Keronja. De bevolking is hier vaak op het land aan het werk en hier groeit voornamelijk gierst (koddo). Na een halfuur heb je als het mooi weer is een schitterend uitzicht op de Larkya- en Manaslu Himal. De eerste hutten van Keronja (2.100m)  zijn in ca 4 uren bereikt en je kampeert natuurlijk bij de Health-post. De Dhami Jankri is de traditionele genezer, tevens lama van het dorp, hij zal jullie zeker "zegenen" voor een behouden trek. Als jullie het willen is er natuurlijk feest mèt ons dorp. Studeer vast wat liedjes in met de Sherpa's. Populair is Simsime Panima of Resham Piriri.

De waterpijp door het dorp werd door de bevolking zelf aangelegd en men heeft nu gelukkig redelijk schoon drinkwater, maar vraag toch maar liever gekookt water uit de keuken!

De bevolking in Keronja is erg aardig en laat zich graag fotograferen, maar vraag wel even of het goed is.

Met gebaren kom je een heel eind; hier spreekt men een ander Gurung, dan in Laprak en ook met Nepali hebben zij moeite.

 

Dag 7.          Na Keronja loop je eerst nog via akkers, dan kom je door een dichte jungle, het kamp ligt op ca 3.350 meter hoogte en je doet er 4½-5 uur over. Hier zagen wij Hoelmanapen en het uitzicht vanaf de bergkam bij het kamp is fraai.

 

Dag 8.          Deze tocht gaat door een zeer dichte jungle, in het voorjaar bloeien hier orchideeën en rhodondendrons. In de herfst zijn de kleuren prachtig en er zijn   bessen,  primula's en gentianen.  Het pad is soms moeilijk te zien of niet aanwezig, maar onze Sherpa's en dragers kennen de weg.

Het kamp is na de jungle op ca 2.600 meter boven het plaatsje Khading op een Yakweide. Het totaal aantal netto loopuren zal ca 8 zijn. Een behoorlijk zware dag dus.

 

Dag 9.          Nu komen wij in het land van de Tamangs, Khading en Labu zijn aardige plaatsjes, maar straatarm!

Ook hier zou wel het één en ander op het gebied van de gezondheidszorg gedaan kunnen worden. In Labu is een aardige Gomba (klooster). Hoog boven de rivier lopen wij naar Barang Pul (brug). Een fantastische plek op ca 1.200 meter hoogte aan de rivier, heerlijk wassen dus.

Deze dag 1400 meter dalen in ca 5 uur totaal.

 

Dag 10.        Vrij stijl omhoog naar Barang (1.600m), een aardig plaatsje met zelfs een winkeltje en een Gomba.

Na Barang volgt een mooie hoogteweg met uitzicht op de Ganesh Himal. Het kamp is nabij Tibling op ca 2000 m.

Wij staan nu aan de voet van de Pansingh Bhanyjang in de jungle.

Totale looptijd 7 uren, stijgen ca 1000 meter en dalen ca 200 meter.

 

Dag 11.        De klim naar de pas is lang, maar zeer afwisselend, eerst door jungle en later via weiden. In het najaar vind je hier Edelweiss en Gentiaan  en in het voorjaar bloeien in de jungle de Rhodondendrons en orchideeën. Het Kamp is iets over de pas op ca 3.800 meter hoogte. De totale klim van 1.800 meter duurt 6-8 uren netto. Hier zien wij voor het eerst de Lang Tang Himal en wij hebben vast een fraaie zonsondergang.

 

 

Dag 12.        Voor de liefhebbers bestaat er de mogelijkheid van een klim naar een topje op ca 400 meter boven de pas. Hier zie je Ganesh en Paldor heel dichtbij. Het kamp is in de jungle op ca 3000 meter aan de Mailung Khola en de wandeling duurt ca 6 uren (exclusief het topje).

 

Dag 13.        Langs een makkelijk pad, maar met veel ups en downs naar de samenkomst van de Trisulirivier en de Mailung Khola, een heerlijke plaats om te kamperen en te wassen. Totaal deze dag ca 6 uren lopen.

 

Dag 14.        Een rustige wandeling langs de Trisuli, met vriendelijke dorpjes, een sherpa gaat vooruit om een bus te bespreken en kort voor Betrawati vinden wij de eerste Cola en theehuisjes en wij moeten wel weer even wennen aan al die luxe. Deze dag is vrij kort, slechts 3 uren lopen tot Betrawati (640m), en de kok zal zijn tijd wel nodig hebben om het afscheidsmaal te bereiden. Natuurlijk is het die avond afscheidsfeest!

 

Dag 15.        De bus brengt ons in ca 4-5 uren terug naar Kathmandu en wij kunnen terugzien op een mooie trektocht.

Als de tocht in 15 dagen wordt gelopen is de gradering 3. In 18 dagen graad 2.

Aanbevolen is in 17-18 dagen.

 

Ganesh High, eventueel met Paldor Peak. 

Je kunt de Hanesh Himaltrek uitbreiden met een bezoek aan Jaisuli en Paldor Basecamp.    kaart

Tevens is het mogelijk om de ruim 5900 meter hoge Paldor Peak te beklimmen. Klik hier voor  Paldor  Peak

  Paldor Peak  Paldor beklimming