Dolpo trektocht 

De deelnemers waren een dag eerder per vliegtuig uit Kathmandu vertrokken. De reis per bus naar Beni, uitgangspunt van de trektocht zou anders te lang duren. Van Pokhara wordt Beni in 4-5 uurtjes bereikt en de 7 deelnemers gaan met de sirdar, 2 sherpa's, een kok met 5 keukenhulpen, een "porter guide" een "portercook" en 23 dragers op stap. Zie ook de trektocht van Malinka en Joost ter Wall

De eerste dagen zijn warm en wij lopen door relatief laag gebied met hele mooie uitzichten op de Dhaulagiri en de Churen Himal.

Het kamp op de 3430 meter hoge Jaljala is wonderschoon en de bergen liggen aan je voeten! Hier maken wij een foto van ons personeel en genieten van de fantastische uitzichten.

Wij zijn momenteel 7 dagen op stap en de indrukken van het landschap en de mensen zijn weer geweldig.

Het is nu begin oktober en in de lagere regionen waar wij doorheen trokken was het vrij warm. Af en toe een onweersbui gaf verkoeling.

Later zal blijken dat dit de beste periode is om in het najaar Dolpa te bezoeken. Tot en met half september had het ook in Dolpa hevig geregend, soms weken achtereen!

Langzamerhand wordt het weer beter en er zijn dagen zonder wolken!!

Punta Hiunchuli en Dhaulagiri domineren het landschap.

Nu nog een paar hoge passen over waaronder de 4523 meter hoge Jangla.

Op de top van de pas leggen wij stenen om de pas hoger te maken en de goden gunstig te stemmen.

Uitzichten op Kagmara en rechts onder de Churen Himal van de Dolpa kant gezien.

Na een lange afdaling komen wij laat aan in Tarakot en wij zijn nu in Dolpa. Dolpa betekent mens van steen. Dho is steen en pa is mens. Overal zien wij stupa's en platte daken. De bevolking in Tarakot is hier Magar.

Tibetaanse huizen in Dho Tharap 

Aanvankelijk is het landschap nog groen en groeit er Amarantis . Dit is familie van onze kamerplant en heet hier Pirim. De zaden worden gedroogd en geroosterd gegeten. Hier volgen wij een diepe kloof met berberisstruiken.

De kloof volgen wij enkele dagen en het landschap wordt meer open en nog kaler.

Toch wordt hier nog gerst en aardappelen verbouwd, het stro dient als voer voor yaks en schapen.

 

De Bon Po religie is her nog zeer levend, een van de eerste vormen van Boeddhisme. De Gompa ligt iets hoger in Dho en de inrichting is heel primitief, hoe oud de Gompa is kon de Lama niet zeggen, 400 of 500 jaar?

Tibetaanse handelaren brengen graan naar Tibet en van Tibet importeren zij zout. "De Zoutmannen van Tibet".

De bevolking van Dolpa is meer op Tibet (China) gericht dan op Nepal, het is met yaks 2-3 dagen tot Tibet.

De Gompa van Dho Tharap ligt in een steenwoestijn en het interieur is veel weelderiger dan de primitieve Bon Po Gompa. Wij verlaten met deze beelden Dho en gaan op weg naar het Numla basecamp op ca 4500 meter hoogte.

Op de passen Numla en Bagla is het uitzicht geweldig, de passen zijn ca 5100 meter hoog.

Het zeer diepe Phosumdomeer heeft bij mooi weer een diep blauwe tint. Hier is ook de film "De karavaan" opgenomen en op de linkerzijde van de foto's zie je de helling waar de yaks in het meer zijn gevallen. Deze route voert naar Shey Gompa en inner Dolpo. Een leuke bestemming voor een volgende reis?

Het is nu nog een paar dagen lopen naar Juphal en hier kamperen wij op het dak van ons hotel waar wij het afscheid zullen vieren en de volgende dag terugvliegen via Nepal Ganj naar Kathmandu.

Iceland Trekking heeft wederom een fantastische tocht verzorgd ! Terug in Kathmandu op 20 oktober 2006.

Zie ook de trektocht van Malinka en Joost de Wall