Makalu Base Camp

De Makalu Bas Camp trek is in het Oosten van Nepal. Foto's:

Op de Shipton La pas (4127 m), een van de hoge passen op weg naar Makalu Base Camp.

Makalu (8475 m)

Makalu bij zonsondergang

Terug bij foto's, kies: Go, Back

De weg naar het Makalu Basecamp voert ons door het Makalu Barun Nationaal Park in het oosten van Nepal. De Makalu is in rangorde de 5e hoogste berg op aarde en de hoogte is 8.463 meter. Het te overwinnen hoogteverschil is enorm; de Arun Vallei ligt op ca 400 meter hoogte en het hoogste punt Hillary Base Camp op ca 4.900 meter! Het Makalu- Barun Nationaal Park meet een oppervlakte van 2.300 vierkante kilometer

Dit Nationale Park is enorm belangrijk en samen met het Sagarmatha Nationaal Park ten westen en het 35.000 km2 grote Quomolangma Nature Reserve in Tibet in het noorden vormt het een waardevol Ecosysteem dat in 1992 werd ingedeeld als 8e Nationaal Park van Nepal. Prachtige Alpen weiden en dichte bossen wisselen elkaar af.

Door de enorme hoogteverschillen zijn er ook zeer grote verschillen in klimaat. In de Arun Vallei is het sub-tropisch en in het Base Camp heerst een poolklimaat. In het trekking-seizoen zijn er minimum temperaturen van 15-25 graden in de nacht en overdag komt de temperatuur alleen door inwerking van de zon boven nul.

De Arun Vallei bestaat uit cultuurland met rijstvelden, bananen en vooral de "Suntalla's" (mandarijnen) zijn in het najaar bij onze tochtgenoten zeer in trek.

De regenwouden na Tashi Gaon herbergen een unieke flora van Rhodondendrons, Orchideeën en vele (geneeskrachtige) kruiden. Panda's en herten houden zich in de dichte bossen verscholen. Apen (langur) zie je wel regelmatig.

Er ligt nog steeds een plan om in het dal van de Arun een stuwdam aan te leggen en het ontstane meer zal elektriciteit moeten leveren aan een groot deel van nepal. Als je in dit prachtige gebied bent geweest, dan kijk je met argusogen naar deze plannen en hoop je maar dat deze niet door zullen gaan.

De beste tijd voor een start van de trektocht aan het Base Camp is oktober en begin tot half april. December is vrij koud en de kans op sneeuw op de passen wordt na half november zeer groot.

De trektocht

Dag 01 - Vlucht Kathmandu (1.350 m) - Tumlingtar (380m)
De Sherpa's en dragers zijn per bus of truck in ruim 1½ dag naar Hille gereisd en in ca 3 dagen naar Tumlingtar gelopen, de tenten opgezet en zijn in afwachting van jullie komst per vliegtuig uit Kathmandu. Het verdient aanbeveling voor deze tocht om wat reservedagen in Kathmandu in te plannen. Vliegen in nepal is sterk afhankelijk van het weer en andere onvoorziene omstandigheden.

Dag 02. Arunthan (ca 1.340m.)
De komende dagen volgen wij een heuvelrug met fraaie vergezichten op het Makalugebied. Langs een breed pad en kleurrijke rood-witte huizen, Pipal bomen brengen schaduw op diverse rustplaatsen, waar "Chautara's" (stenen muurtjes als afzetplaats voor de lasten) zijn gebouwd. Vooral in het najaar is het goed Suntalla's (mandarijnen) eten onder zo'n Pipal-boom. Na ca 3 uur lopen bereiken wij de districtshoofdplaats Khandabari (600 m.). Hier is een grote bazar (winkels) en bij de ingang van de plaats is de checkpost. Hier worden de permits gecontroleerd. Gebedsmuren "mani-walls" sieren de plaats op enkele plaatsen.

Wij vervolgen de Bhanyjang en bij goed weer zie je in de verte de Makalu-groep. Bij onze kampplaats is een theehuis en een paar huizen en een shop. totaal aantal uren lopen deze dag 5-6.

Dag 03. ChiChira (1.915 m.)
Langzamerhand wordt de vegetatie wat ruiger en lopen wij in sub-tropisch bos. Veel stijgen en dalen en "vals plat" tot het Gurung-dorp Chichira. Totaal ca 5 uren lopen. Gurungs kennen een gebedsgenezer of ook wel Dhami Jankri genaamd, die tevens Lama is.

Dag 04. Num (1.560 m.)
Via Kuwapani lopen wij in ca 4 uren door een afwisselend landschap met sub-tropische wouden, mani-muren en riviertjes naar Munche. Nu is het nog ca 1½ uur dalen naar een prachtige grote kampplaats bij Num. Het uitzicht van deze plaats is magnifiek; voor je de hoge Makalu en omringende bergen en diep onder ons de Arun. Deze dag 5 uren lopen. Dag 05. Navagaon (1.800 m.)
Bij goed weer is het de moeite waard om extra vroeg op te staan; het uitzicht is overweldigend. Eerst afdalen naar de Arun (740 m.) in ca 2 uur. De klim naar Navagaon is vrij pittig. Kamp wordt waarschijnlijk iets buiten het dorp gemaakt of bij de school. Totaal 6 uren lopen.

Dag 06. Tashi Gaon (2.180 m.)
Tashi Gaon is de laatste nederzetting voor wij de jungle in gaan en de hoge passen beklimmen. Afhankelijk van omstandigheden wisselen wij hier dragers, die beter bestand zijn tegen het hooggebergte. Ook nemen wij op de tocht wel een vaste staf dragers mee uit Kathmandu. Dragers zijn hier schaars en duur en een Sherpa-gids gaat vaak een week vooruit om alles te regelen. Hier worden aan de resterende dragers de meegenomen kleding verstrekt, welke zij voor een groot deel mogen houden.

Dag 07. Kauma (3.610 m.)
De jungle is snel bereikt langs bossen rotsen en rivierjes komen wij in de Bamboebossen nog hoger de Rhodondendronwouden tot het landschap iets opener wordt met zicht op de bergen op een brede graad. Op deze hoogte wordt het al flink koud in de nacht en de dragers slapen voor het eerst in de eettent. Dit betekent voor ons wat vroeger de eigen tent in. Totaal ca 5-6 uren lopen.

Dag 08. Mumbuk (3.580 m.)
Een zware en bij mooi weer fraaie dag. Wij moeten de Shipton- of Barun La oversteken om in het stroomgebied van de Barun te komen. Eigenlijk zijn het 3 passen met tussenliggende meren: De Keke La Shipton La (4.127 m.) en de Tutu La (4.075 m.). Van de passen zie je rondom hoge bergen van de Kanchenjunga in het verre oosten tot de Makalu en de Chamlang (7.320 m.) en diverse 6.000ders zoals de Peak 6 en de Peak 7. Na de Tutu La afdalen, soms door sneeuw, langs een dominante waterval naar ons kamp tussen Rhodondendrons en Hemlock-dennen.

Dag 09. Nehe Kharka (3.800 m.)
Het pad voert ons steil naar beneden langs een stroompje. Over rotsblokken en landslides bereiken wij eindelijk de Barun Khola en volgen die enige tijd tot onze kampplaats met indrukwekkende ijswanden en hemlockdennen boven ons. Er staat een Yakhut . Let op de "bruggen" in dit gebied zijn vooral in de ochtend spekglad! Soms is het beter om bij laag water door de rivier te gaan. 6 uren lopen.

Dag 10/11. Tadosa 4.200 m.
Langzaam stijgen we boven de boomgrens en over diverse fraaie "Alpenweiden" bereiken wij onze kampplaats. Hier houden wij eventueel een acclimatiseringsdag en je ziet de hoge bergen van nabij. Totaal ca 5 uren lopen in langzaam tempo.

Dag 12. Makalu Basecamp (4.800 m.) (of Hilary Basecamp 4.900 m.)
Het duurt lang voor wij de Makalu eindelijk zien, maar voorbij Sherson op 4.700 meter is het zover. Om de hoek van het dal zien wij de hoofdtop, die steeds meer "groeit" naarmate wij hoger komen. Het pad is comfortabel maar de hoogte is voelbaar. Overal hoge bergen om je heen en dan die fantastische Makalu , waarvan de top zo'n 3.800 meter boven ons staat te pronken. In oktober bloeit hier nog Edelweiss en Gentiaan, de laatste is duidelijk anders dan die in de Alpen. De Himalaya Gentiaan is blauw-wit gekleurd. Het Makalu Basecamp is bereikt en als je iets verder doorloopt kom je op een Morene-rug met uitzicht op o.a. Everest.

Dag 13. Makalu Base Camp 4.800 m.
Beklim bij goede conditie de ca 5.500 meter hoge Morene heuvel tegenover het Base Camp en je hebt een pracht uitzicht op Baruntse (7.220 m.), Chamlang en Everest (8.848 m.), alsmede diverse 6.000ders.

Dag 14/21 Tumlingtar
Bekijk nog eens het fraaie panorama en zie vanaf Shipton La terug op een fantastische tocht!!

Dag 22. Vlucht Kathmandu
Soms is er vertraging en extra dagen worden niet in rekening gebracht. Slecht weer kunnen wij niet voorkomen.

De mogelijkheid bestaat om de tocht in bijvoorbeeld 24 dagen te doen; er is dan nog meer tijd om te acclimatiseren en voor uitstapjes in het basiscamp.