Ganesh Himal Medische project
In het najaar van 1993 werd door ons een begin gemaakt met een medisch project in de fraaie doch afgelegen Ganesh Himal. Wij sloegen, op verzoek van de bevolking, ons kamp op in Keronja en wij verleenden 3 weken medische hulp. Dr Pim Heemskerk bleef tot eind december in het gebied en hij verzorgde medische kampen. De met ons meegewandelde trekkinggroep vervolgde hun tocht naar Betrawati via Jaisuli en het Paldor basecamp.
dokter Pim aan het werk 1993  maagproblemen, door pepers en Rakshi wachten op vaccinatie
Medisch kamp te Keronja in 1993

Met behulp van Save the Children U.S. werd een plan opgesteld en de Health post te Keronja werd in mei 1995 feestelijk in gebruik genomen. Veel dank is verschuldigd aan Tendy Sherpa van Iceland Trekking, die als werkmeester is opgetreden. De bouw heeft slechts 3 maanden geduurd en het gebouw van 6 x 12 meter plus wc en douche heeft slechts US $ 4.000. gekost en dat is zelfs in Nepal een lage prijs. Wij verzorgen nu voor ca 10.000 Gurungs (Etn.groep) medische hulp en de Healthposts te  Gumda en Keronja worden nu van medicijnen voorzien. Soms organiseren wij "medical camps" in het gebied. Artsen en verpleegkundigen doen dit, evenals wij, op vrijwillige basis.

Wij schreven dit in 1996, inmiddels is er een 2e Healthpost te Gumda gebouwd.

Doelstelling

De overheid heeft als taak om ook in de berggebieden medische hulp te bieden. Zij stelt zogenaamde "Medical Assistants" aan met een 2- jarige opleiding en deze assistenten beheren een Healthpost of Subhealthpost. De overheid verstrekt echter onvoldoende medicijnen om de medische posten in behoefte te voorzien. Ook laat de staat van de medische posten vaak te wensen over.

Het werkgebied omvat de volgende Medische Posten:
Sub Healthpost keronja  Voor Renovatie klik hier voor grote fote en kies terug  De gerenoveerde Health Post foto Carla Kesteloo  
Healthpost Keronja vóór en na renovatie

intake van patiënten  oogpatiënt  verbandmiddelen voor Keronja
De Health Post  Keronja in bedrijf                                                                        Carla en Chris brengen verband

Healthpost Gumda gebouwd in 1997  Healthpost bestuur  Anti aids campagne  
Gumda Health Post                                met bestuur                                            anti aids-campagne

Aktiviteiten
Er worden medische kampen (mobile clinic) georganiseerd. De huizen van de Gurungbevolking liggen vaak op vele uren en soms dagen lopen van de medische posten verwijderd. Soms worden vrijwilligers, artsen en verpleegkundigen uit Nederland ingezet en zo wordt de medisch assistent ook verder geschoold.
Bent u arts en heeft u interesse om te helpen? Stuurt u ons een e-mail svp

De artsen en verpleegkundigen doen deze werkzaamheden als vrijwilliger en zij krijgen slechts onderdak en voeding.

De medische posten worden zover nodig van medicijnen voorzien. Wij verstrekken in principe een basis pakket en geen geavanceerde medicijnen. Het doel is, dat de medicijn verzorging door ons wordt afgebouwd. Gelukkig gaat de overheid steeds meer medicijnen verstrekken. De controle op de medicijn verstrekking is in handen van een werknemer van Iceland Trekking, die in het trekking seizoen het magazijn van deze trekking organisatie beheert. Nu heeft deze man bijna het hele jaar werk en hij is erg precies. Van alle verstrekkingen en uitgaven houdt hij een boekhouding bij.