Waarom Sponsortrek?

Namaste!

Tijdens trektochten in het prachtige maar straatarme Nepal kom je als toerist vaak wantoestanden tegen, vooral op medisch gebied. De bevolking vraagt om medicijnen of om verzorging van hun vaak grote zwerende wonden. Je staat machteloos; zo maar medicijnen geven kan niet! Antibioticumkuren worden niet afgemaakt of tabletten worden uitgedeeld aan andere zieke gezinsleden. Door het willekeurig verstrekken van medicijnen verliezen de patiënten het vertrouwen in geneesmiddelen. Beter is het om zieken door te verwijzen naar z.g. "Healthposts", maar die moeten er dan wel zijn en de overheid verstrekt aan deze medische posten onvoldoende medicijnen.

In het najaar van 1993 werd door ons een begin gemaakt met een medisch projekt in de fraaie doch afgelegen Ganesh Himal. Wij sloegen, op verzoek van de bevolking, ons kamp op in Keronja en wij verleenden 3 weken medische hulp. Pim bleef tot eind december in het gebied en hij verzorgde medische kampen. De met ons meegewandelde trekkinggroep vervolgde hun tocht naar Betrawati via Jaisuli en het Paldor basecamp.

Met behulp van Save the Children U.S. werd een plan opgesteld en de Healthpost te Keronja werd in mei 1995 feestelijk in gebruik genomen. Veel dank is verschuldigd aan Tendy Sherpa van Iceland Trekking, die als werkmeester is opgetreden. De bouw heeft slechts 3 maanden geduurd en het gebouw van 6 x 12 meter plus wc en douche heeft slechts US $ 4.000. gekost en dat is zelfs in Nepal een lage prijs. Wij verzorgen nu voor ca 10.000 Gurungs (Etn.groep) medische hulp en de Healthposts te Laprak, Uhia, Gumda en Keronja worden nu van medicijnen voorzien. Soms organiseren wij "medical camps" in het gebied. Artsen en verpleegkundigen doen dit, evenals wij, op vrijwillige basis.

Wij schreven dit in 1996, inmiddels is er een 2e Healthpost te Gumda gebouwd, er werd een hostel voor blinde kinderen te Dhulikhel gerealiseerd, diverse andere projecten gesponsord en wij hebben een gebouw voor gehandicapte vrouwen en kinderen gebouwd. Klik hier voor verdere informatie: Projecten

Iceland Trekking and Expeditions is een van de beste trekkingbureaus in Nepal met als directeur onze goed vriend Tendy Sherp, die wij al sedert 1982 kennen en die vele trektochten en expedities tot volle tevredenheid heeft georganiseerd. Zonder Tendy Sherpa zouden onze projecten niet gerealiseerd kunnen worden. Wij zijn hem hiervoor veel dank verschuldigd! Wij kunnen deze organisatie van harte aanbevelen.

Maak van uw trektocht of expeditie een  Sponsortrektocht maken en breng een bezoek  aan een ontwikkelingsproject. Op de volgende pagina's zullen wij een en ander verduidelijken. Wij hopen ook u als Sponsortochtgenoot te kunnen begroeten!

Rob Kölber (Voorzitter)   Chris Bek-Alberts (Secretaris)


                          Tendy Sherpa als manager computerproject.       Disabled Children in ons project

                          Hoge bergen beklimmen , maar ook een ontwikkelingsproject ondersteunen

Mangali Gurung met gangreen, wat te doen

Op weg naar Keronja, Ganesh Himal met:          Mangali Gurung, het begin van het project voor
Tharka, Thiren en Pasangh                                 gehandicapte kinderen en vrouwen Kathmandu